10 absolute dont’s tijdens je presentatie

folder_openTips & Tricks, Training, Vaardigheden
presenteren
Serie-ondernemer en deskundig spreker Boris Veldhuijzen van Zanten geeft tips over wat u vooral NIET moet zeggen tijdens een presentatie. Op zijn eigen online nieuwsplatform The Next Web geeft Veldhuijzen van Zanten een bondig college over de onnodige, uitgekauwde en versleten zinnen die we niet meer willen horen van mensen die een zaal toespreken. Daar hebben we het volgende van geleerd.

presentatie

1. Ik heb een jetlag – kater – ik ben moe

Een op de vijf presentaties begint met een excuus. ‘Ik had weinig tijd om deze presentatie voor te bereiden, ik ben nog wat vermoeid door de reis.’ Dat wil het publiek niet horen. Als u zich echt niet goed voelt, had u de presentatie moeten cancelen. Het publiek wil dat u uw beste beentje voorzet. Dus: take a pill, drink an espresso and kill it!

2. Ik kom daar later op terug

Nee, als het publiek meer wil weten of leren, maak daar dan direct gebruik van. Vertel wat u eigenlijk later pas wilde zeggen en geef de persoon die de vraag stelde een compliment. Zo betrekt u het publiek in uw verhaal en kan er ook discussie ontstaan.

3. Kunnen jullie mij verstaan?

Zo beginnen veel sprekers hun presentatie. Even op de microfoon tikken. Achterin de zaal ook goed geluid? En dat niemand daar dan op reageert. Als de microfoon het niet doet, is dat niet uw zorg. Daar zijn geluidsmensen voor. En als het niet werkt: blijf vooral rustig en glimlach zelfverzekerd naar het publiek.

4. Ik zie u niet, want de lichten zijn te fel …

Op een podium, in de schijnwerpers, zijn de lichten vaak fel. En het kan er warm zijn. Maar dat hoeft het publiek niet te weten. Kijk de donkere zaal in alsof het dagelijkse kost is, lach, en doe alsof u zich thuis voelt.

5. Kunt u dit lezen?

De gouden regel: als u gebruik maakt van sheets, zorg dan dat de letters twee keer zo groot zijn als de gemiddelde leeftijd van de mensen in de zaal. Dus: als uw publiek 40 jaar is, stelt u de lettergrootte in op 80. Echt, ja. Dan kunt u ook niet te veel tekst gebruiken.

6. Ik zal dit even hardop voorlezen …

Nooit, nooit, nooit doen. Het liefst zet u niet meer dan vier woorden op een slide, want tekst op een slide is de beste manier om de aandacht te verliezen. Het publiek gaat het lezen en stopt met luisteren. Als u per se een krachtig citaat wilt gebruiken, vraag dan bewust iedereen de sheet te lezen en houd tien seconden uw mond.

7. Zet uw telefoon, tablet, laptop, uit.

Ja, dat kon u vroeger nog zeggen. Maar de tijden zijn veranderd. Nu kan het publiek direct uw inspirerende quote twitteren, of ze maken aantekeningen op een tablet. Oké, misschien spelen ze Fortnite of checken ze Facebook. Maar dan is het uw taak om te zorgen dat uw verhaal zo spannend is dat de mensen willen blijven luisteren. “Demanding their attention is just not going to work.”

8. U hoeft niets op te schrijven, de presentatie komt later online.

Hartstikke goed dat de presentatie online komt. Maar meeschrijven tijdens een presentatie kan juist een handige manier zijn voor het publiek om goed te onthouden wat u zegt. Wellicht registreren ze nog beter wat u zegt, of juist niet zegt. Laat de mensen doen wat ze willen.

9. Ik zal die vraag meteen beantwoorden.

Ja, bijna goed. U vergeet nog één ding: herhaal de vraag eerst. Zo kan iedereen horen welke vraag u beantwoordt. En mogelijk kunt u net iets langer nadenken over het beste antwoord.

10. Ik houd het kort.

Bijna niemand houdt zich aan deze belofte. Daarbij investeert het publiek hun tijd en aandacht in wat u te zeggen hebt. Beter: “Ik heb een halfuur voor deze presentatie, maar ik zal proberen het in 25 minuten te doen, zodat u nog een kopje koffie kunt drinken.”

Hoe dan wel? Hieronder twee van onze bestsellers als het gaat om presenteren met impact!

High Impact Presentation Skills
High Impact Presentation Skills
Professioneel presenteren voor publiek
Professioneel presenteren voor publiek

Meer weten over dit onderwerp?

Tags:

Related Posts

Menu