De 4 grootste missers in vacatureteksten

Vacatureteksten zitten vaak vol clichéwoorden en missers, stelt Hugo de Koning van YoungCapital. Hij deelt zijn grootste ergernissen met ons.

hugo de koningEen “bullshitvrije” arbeidsmarkt. Daar is het uitzendbureau YoungCapital om te doen bij vacaturefix, hun nieuwe service voor het herschrijven van vacatureteksten. Te vaak zien ze nog vacatures voorbijkomen met misleidende teksten als “geen 9 tot 5-mentaliteit” (oftewel: altijd werken), “teamspeler” (werk van je collega’s opknappen) of “geweldige doorgroeimogelijkheden” (de baan an sich stelt weinig voor).

Dat moest maar eens anders, dus laten ze bij YoungCapital een team aan copywriters vacatureteksten voor bedrijven herschrijven. Want een slechte vacaturetekst, zo denken ze bij de jongerenuitzender, spreekt de nieuwe generatie niet aan. Wie kan er immers precies uitleggen wat “hands-on-mentaliteit” inhoudt?

Wat zijn eigenlijk de grootste missers in vacatureteksten? Welke begrippen kunnen anno 2017 echt niet meer? En nog belangrijker: hoe moet het dan wel? We vragen het Hugo de Koning, mede-oprichter en eigenaar van YoungCapital.

Misser 1: Dynamisch

Een “dynamische werkomgeving”, een “dynamische sfeer”, “dynamische alleskunner gezocht”: De Koning kan er niets mee. “Want dynamisch betekent gewoon druk, toch? Het woord ‘dynamisch’ werd oorspronkelijk in vacatureteksten geïntroduceerd om ingedutte 45-plussers mee af te schrikken. Nu is het zo uitgemolken dat het op zijn allerbest niets zegt en op zijn slechtst iedereen afschrikt.”

Niet gebruiken dus, dat woord. Maar ja, hoe communiceer je dan wat je wil overbrengen? De Koning komt met enkele voorbeelden: “In deze organisatie volgen projecten elkaar snel op en vinden we verandering leuk”, “bij ons op kantoor is het best druk, veel geluid, snelle beslissingen en veel te doen, daar moet je van houden”, “je gaat werken in een jong team vol energie”, “de sfeer is levendig”. Eerlijker, want je geeft toe dat het druk werk is, maar zegt ook dat je er energie uit kunt halen.

Misser 2: Commerciële​ ​topper

Ook een absolute don’t als het aan De Koning ligt: de “commerciële​ ​topper”. Nooit gebruiken, vindt De Koning, “tenzij je op zoek bent naar Geer, Goor, Jeroen of Reneetje”. Ook de “salestopper” is volgens De Koning uit den boze. “Of is het sale stopper? Don’t. Just don’t.”

Wil je toch overbrengen dat je zoekt naar een commercieel talent? Gebruik dan deze zinnen, stelt de mede-oprichter van YoungCapital: “jij hebt een neus voor verkoopkansen”, “‘iedereen moet geld verdienen’ is jouw motto, jij weet als geen ander hoe je dat doet”, “verkopen, dat vind jij geen vies woord. Sterker nog: dat is precies waar jij in uitblinkt”.

Misser 3: Spin in het web

Mensen zijn geen spinnen, zo is De Koning van mening: “Zie je jezelf al zitten in een web van plakkerige draadjes? Nee toch? Kandidaten kunnen zich hier ook weinig bij voorstellen.”
De Koning oppert daarom om daarvoor in de plaats gebruik te maken van zinnen als “Jij werkt met veel verschillende afdelingen samen”, “jij bent het aanspreekpunt van zowel klanten als collega’s”, “vanuit alle lagen van de organisatie kunnen collega’s met vragen en opdrachten bij jou terecht”.

Misser 4: Salestijger

Hij kon niet ontbreken in dit rijtje: de “salestijger”. Van De Koning mogen we dit begrip naar het verleden verbannen. “Misschien is die term vroeger ooit origineel geweest, maar nu is het een van de meest uitgemolken en gehate vacaturewoorden.”

Dat is dit origineler op papier kunt zetten, laat De Koning zien: “Jij weet nog een koelkast aan een ijsbeer te verkopen”, “jij kunt mensen aansteken met je eigen enthousiasme over en geloof in ons product”, “jij houdt van competitie en targets halen”, “je gaat tot het gaatje voor die ene klant en ziet die bonus al op je rekening staan”, “je hebt lol in sales en wilt dat talent verder ontwikkelen”.

missers